kanzie ontwerpers en makers


< terug naar startpagina

zwarte lijn
tuinverlichting LED

DE THEEKOEPEL
Een ontwerp voor een blikvanger voor de Overplaats in Heemstede. Op de plek waar de oude fundamenten nog liggen van de voormalige theekoepel. Landschap Noord-Holland had hiervoor een ontwerpwedstrijd uitgeschreven.

Uitgangspunt is de ‘verdwenen theekoepel’ die ooit op de heuvel stond en het fundament wat daar nog van over is. Het zou mooi zijn als je op diezelfde plek samenkomt om te genieten van het mooie uitzicht op de omgeving en de Hartekamp in de verte. En we zouden het bijzonder vinden als er weer iets zichtbaar wordt van het gebouw wat daar stond.

Het idee is om het nog aanwezige fundament te beschermen en toch te laten zien door er een stenen bank boven te laten
zweven die de contouren volgt van het oude fundament. Het fundament blijft dan toch nog zichtbaar. In de bank zijn lijnen en informatie te zien die iets vertellen over wat eronder zit, het oude fundament, de plattegrond van hoe het ooit geweest is.
In het midden van het fundament wordt de aarde bedekt met stenen tegels waarop een afbeelding te zien is van een kleed met tafel en theepot. Een verwijzing naar de verdwenen theekoepel en de functie van toen. Samenkomen, ontspannen en genieten van de mooie plek. Omdat het een gesloten bank is stap je via de oude tredes de theekoepel binnen en zit je als het ware weer rond de tafel
.